28 Kasım 2007 Çarşamba

İRTİBAT BÜROLARI - ÇİN VE RUSYA ORTAK NOKTALAR




Her iki ülke mevzuatı da incelendiğinde bu ülkelerde kurulacak irtibat bürolarının tabi olacakları yasal hak ve yükümlükler ile Türkiye’de kurulan yabancı şirketlere ait irtibat bürolarının Türkiye’de tabi oldukları hak yükümlülükler açısından büyük ölçüde benzerlikler arz etmektedir.

Türkiye’de olduğu gibi diğer ülkelerde de irtibat bürolarının ticari faaliyette bulunmaları yasaktır ve yine ülkemizde de olduğu gibi ülkelerin yasal mercilerinden gerekli izinlerin alınması gerekmektedir.

32 Sayılı Türk Parasını Koruma Hakkında Kararın 13. maddesine göre “Türkiye’de yerleşik kişilerin yurt dışında irtibat bürosu, temsilcilik ve benzerlerini kurmaları ve bunların kuruluş masrafları ile faaliyet giderlerinin bankalarca transferi serbesttir.”

Vergi kanunları açısından incelendiğinde de firmaların yurt dışındaki irtibat bürosu ile ilgili olarak yaptığı harcamaların, ticari faaliyetle ilgili olması ve bu hususların tevsik edilmesi kaydıyla kanuni defterlere gider yazılmasının mümkün olduğu görülmektedir.

Bu noktada, yurt dışındaki irtibat bürolarının ülke mevzuatlarına göre vermesi gerekebilecek vergi beyannameleri ve olası incelemeler (özellikle ticari faaliyette bulunup bulunmadığı ile ilgili) dolayısıyla da yapılan harcamalarla ilgili dökümantasyonun düzgün yapılması gerektiği unutulmamalıdır.

İrtibat bürolarında çalıştırılan personele ödenen ücretler konusunda ise, yurt dışındaki işyeri irtibat bürosu niteliğinde ise, yani bu işyerinin kendi hasılatı yoksa, yani işyerine ilişkin masraflar Türkiye’den karşılanıp Türkiye’de gider kaydedilmekte ise, uyruğuna ve ikamet yerine bakılmaksızın bu ofiste çalışanlara yapılan ücret ödemeleri prensip olarak gelir vergisi stopajına tabidir. Ancak söz konusu ücret ödemeleri ilgili ülke vergi kanunlarına göre o ülkede gelir vergisi veya benzeri bir vergiye tabi tutulmakta ise, bu ücret gelirinin Türkiye’de ayrıca vergilenmemesi gerekmektedir. (Ayrıca hangi ülkede irtibat bürosu kurulacaksa o ülkeyle imzalanan çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarına bakılması gerekmektedir.) Hatırlanması gereken bir diğer husus bazı ülkelerdeki irtibat ofislerinde (ÇİN) kendi ülkesinin vatandaşlarının da çalıştırılması istenebilmektedir.

Yurt dışında irtibat bürosu kuran firmalara vergisel anlamda sağlanan bir teşvik ya da avantaja mevzuatta rastlanılmamıştır. Öte yandan Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından “Yurt Dışında Ofis - Mağaza Açma, İşletme ve Marka Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” hükümleri uyarınca Yurtdışında açılan mağaza, depo, ofis, showroom’ların kira ve demirbaş/dekorasyon giderlerinin bir kısmı (belirli bir üst limit dahilinde) desteklenmektedir. Yurt dışında açılacak irtibat bürosunun bu tebliğ kapsamına girip girmemesi vergisel bir durum olmadığından, konuyla ilgili bilginin Dış Ticaret Müşteşarlığından alınabilecektir.

Hiç yorum yok: