27 Ocak 2015 Salı

Turizm Sektöründe Zayi Mallar ve Fireler

Özellikle yiyecek içecek ve konaklama hizmeti veren turizm işletmelerinde işin doğası gereği çeşitli sebeplerle kaybolan demirbaş ya da stok niteliğindeki malzemeler ile yiyecek/içecek hizmeti esnasında (demirbaş ya da stok)zayi olan mallarla ilgili aşağıdaki şekilde hareket edilmesi önerilmektedir.

Son kullanma tarihi geçen ve kanunen tekrar satılması yasak olan gıda maddeleri zayi mal kapsamında değerlendirilir. Bu mallarla ilgili yüklenilen KDV indirim konusu yapılamaz. Söz konusu malların maliyeti de takdir komisyonu kararına göre emsal değeri sıfır olarak belirlenmesi şartıyla mali kazancın tespitinde indirim konusu yapılabilir.

Yiyecek/içecek hizmeti üretimi esnasında işin doğal akışı içerisinde kullanılan malzemelerin uğradığı zarar fire olarak değerlendirilir. Bu kapsamdaki stokların maliyeti ilgili odalarca ilan edilen fire oranlarını geçmemesi şartıyla mali kazancın tespitinde indirim konusu yapılabilir. Ayrıca KDV düzeltmesi de gerekmemektedir.

İşletmenin sabit kıymetlerinde ya da stoklarında yer alan kalemlerin kaybolması durumunda ise ilgili kalemin stok veya sabit kıymet hesaplarından KKEG yazılarak çıkarılması ve yüklenilen KDV’sinin de düzeltilmesi gerekmektedir.


Hiç yorum yok: