Özellikle
yiyecek içecek ve konaklama hizmeti veren turizm işletmelerinde işin doğası
gereği çeşitli sebeplerle kaybolan demirbaş ya da stok niteliğindeki malzemeler
ile yiyecek/içecek hizmeti esnasında (demirbaş ya da stok)zayi olan mallarla
ilgili aşağıdaki şekilde hareket edilmesi önerilmektedir.
Son
kullanma tarihi geçen ve kanunen tekrar satılması yasak olan gıda maddeleri
zayi mal kapsamında değerlendirilir. Bu mallarla ilgili yüklenilen KDV indirim
konusu yapılamaz. Söz konusu malların maliyeti de takdir komisyonu kararına
göre emsal değeri sıfır olarak belirlenmesi şartıyla mali kazancın tespitinde
indirim konusu yapılabilir.
Yiyecek/içecek
hizmeti üretimi esnasında işin doğal akışı içerisinde kullanılan malzemelerin
uğradığı zarar fire olarak değerlendirilir. Bu kapsamdaki stokların maliyeti
ilgili odalarca ilan edilen fire oranlarını geçmemesi şartıyla mali kazancın
tespitinde indirim konusu yapılabilir. Ayrıca KDV düzeltmesi de
gerekmemektedir.
İşletmenin
sabit kıymetlerinde ya da stoklarında yer alan kalemlerin kaybolması durumunda
ise ilgili kalemin stok veya sabit kıymet hesaplarından KKEG yazılarak çıkarılması
ve yüklenilen KDV’sinin de düzeltilmesi gerekmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder