27 Ocak 2015 Salı

Turistik Mağazalara Verilen Müşteri Bulma/Götürme Hizmetleri (Hanut) Karşılığında Yapılan Ödemelerde Belge Düzeni ve KDV

Sektörde hanutçuluk olarak da bilinen uygulamada, acente, rehber ve benzeri kişilerce turist kafilelerinin alışveriş etmeleri için belirli dükkanlara götürülmesi karşılığında götürülen yerlerden komisyon alınmaktadır. Yapılan bu tür aracılık hizmetleri, ticari bir işletme bünyesinde yapanlardan alınmaktaysa bu komisyonlar için fatura düzenlenmesi gerekmektedir. Söz konusu hizmet genel oranda KDV’ye tabi olup 117 seri numaralı KDV Genel Tebliği’ne göre de 9/10 oranında KDV tevkifatı uygulanmalıdır.

Hanutçuluk işi kurum bünyesinde değil de kişisel olarak yapılıyorsa ve Vergi Usul Kanunu’nun (VUK) 155.maddesindeki şartların en az ikisini taşıyorlarsa, bu kişilerin elde ettikleri gelirler serbest meslek kapsamında sayıldığından serbest meslek makbuzu düzenlenmesi gerekmektedir. Doğal olarak düzenlenecek serbest meslek makbuzunda %20 oranında gelir vergisi stopajı uygulanacaktır. Ayrıca yukarıda bahsi geçen KDV tevkifatı bu durumda da söz konusu olacaktır.


Eğer hizmeti verenler VUK’un 155.maddesindeki şartlardan en az ikisini taşımıyorlarsa elde ettikleri gelir için belge düzenleme durumu olmadığından, bu kişilere yapılan ödemeler gider pusulası ile belgelendirilecek olup ödenen tutar üzerinden %20 oranında gelir vergisi kesintisi yapılacak, ayrıca brüt tutar üzerinden genel oranda sorumlu sıfatıyla KDV hesaplanacaktır.

Hiç yorum yok: