27 Ocak 2015 Salı

E-Defter Uygulamasında Tek Fatura Tek Yevmiye, Tek Millet Tek Devlet Demek Değildir!!!

E-Defter uygulaması teknik kılavuzlarında; her bir belgenin ayrı yevmiye kayıtlarında gösterilmesi gerektiği belirtilmekle birlikte konuyla ilgili e-defter mevzuatında net bir husus bulunmamaktadır.
Yevmiye defterinde yer alması gereken bilgiler 19.12.2012 tarih ve 28502 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Ticari Defterlere İlişkin Tebliğ’de aşağıda şekilde sıralanmıştır:

Yevmiye defteri
MADDE 6 - (1) Yevmiye defteri, kayda geçirilmesi gereken işlemlerin ilgili belge veya ispata dayanan evraktan çıkarılarak tarih sırasıyla ve "madde" halinde düzenli olarak yazıldığı defterdir.
(2) Yevmiye maddelerinin en az aşağıdaki bilgileri içermesi şarttır:
a) Madde sıra numarası,
b) Tarih,
c) Borçlu hesap,
ç) Alacaklı hesap,
d) Tutar,
e) Her kaydın dayandığı belgelerin türü ile varsa tarihleri ve sayıları.
(3) Yevmiye defteri ciltli ve sayfaları müteselsil sıra numaralı olur; vergi kanunlarına uygun olmak şartıyla müteharrik yapraklı defterler de kullanılabilir.

Yukarıda da görüldüğü üzere yevmiye defterinde her kaydın dayandığı belgelerin türü ile varsa tarihleri ve sayıları yer alması gerektiği ifade edilmiştir.
Kaydın dayandığı belge ifadesinden “işlemle ilgili belge veya ispata dayanan evrak” anlaşılmaktadır. Bu ifadeden de fatura, perakende satış fişi, gider pusulası yanında dekont, bordro, harcama belgesi vb. evrakların da anlaşılması gerektiği kanaatindeyim.

Ayrıca aşağıda konuyla ilgili olarak verilen örnek cevapların yer aldığı linklerde de görüleceği üzere harcama listesi ekinde yer alan evrakların, harcama listesine bir tarih ve seri numarası vermek ve kaşe/imza uygulanması kaydıyla harcama listesini tek bir yevmiye kaydı olarak e-deftere kaydetmenin mümkün olduğu belirtilmektedir. Müşavirlik olarak bu görüşü paylaşmakla birlikte idarenin olası bir görüş değişikliği ya da farklı yorumda bulunması durumunda bir ceza ile muhatap olunmaması için konu ile ilgili Gelir İdaresi Başkanlığından yazılı görüş (özelge) alınması faydalı olacaktır.

Konu: 0015465: E-Defter'de toplu girilen masraf kayıtları hakkında
Soru:   E-defter kullanımı ile ilgili olarak firma personelimiz tarafından iş akış çerçevesi içerisinde oluşan masraflara ilişkin, çeşitli perakende satış fişi ve faturaların tek bir yevmiye kaydıyla kayıtlara alınmasının mümkün olup olmadığı hususunda görüşlerinizi arz ederiz.
Cevap:  Masraf fişlerinin ayrıntılarını gösterir şekilde bir icmal listesinde toplayarak bu listeye bir tarih ve numara verip (firma kaşeli ve imzalı ya da elektronik imzalı halde saklanmak koşulu ile) belge türü other yazılarak kayıt yapılabilir.
Konu: 0014963: çek belge türünün numarası
Soru:   Merhaba, 
Belgenin türünde Çek var. Bu okey. Ancak bu belgenin numarası ile ilgili sorum var.
 
müşteriden 20 adet çek aldık diyelim. bunları bir çek giriş işlemi ile yapıyoruz. ve cari hesabına tek satır olarak geçiyor. 20 adet çekin toplamı ve bu çeklerin ortalama vadesi ve çeki girdiğimiz bordro numarası ile.
 
biz bu belgenin numarasını bordro numarası olarak kullanabilirmiyiz. ?
Aksi halde her bir çek müşterinin hesabına bir satır olarak işlenmek zorunda kalınacak. çok fazla çek tahsilatı ve buna bağlı olarak ödemesi olan firmalar için, ekstreler işin içinden çıkılmaz hal alıp, mutabakatlarda hep karşımıza sorun olarak çıkacak. biz belge numarası için bordro numarası yazdırmayı düşündük ancak, mevzuata uygunmu değilmi tam anlaşılır bulamadık.
 
çek girdiğimiz bordronun numarasını veya hatta, çek ialdığmızda bir tahsilat makbuzu kesip veriyoruz müşteriye , satıcıda bize aynı şekilde verdiğimiz çekler için, bu çek tahsilat makbuzunun numarasını yazdırsak edeftere uygunmudur.


Germeyin insanları lütfen....

Hiç yorum yok: