27 Ocak 2015 Salı

Turizm Sektöründe KDV Oranları

Otellerde verilen hizmetlerin çeşitliliği ve niteliklerine göre KDV oranları değişmekle birlikte otellerde yaygın olarak verilen hizmetlere ilişkin KDV oranları aşağıdaki gibidir;

-Otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmetlerinde KDV oranı %8’dir. Geceleme hizmeti dışında olmakla birlikte geceleme hizmeti kapsamında sunulan hizmetlere ilişkin bedellerin, geceleme bedeline dahil edilerek geceleme-konaklama bedeli olarak tek bir bedel alınması ve fatura edilmesi halinde geceleme hizmeti ile birlikte bu hizmetlere de geceleme bedeli kapsamında (% 8) oranında KDV uygulanır. Bu hizmetler ütü, kuru temizleme, kasa kiralama, spor, kuaför, telefon, internet vb. servisler olarak tanımlanabilir.

-Birinci sınıf lokanta ruhsatı ya da işletme belgesine sahip olan yerler ile üç yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri ve benzeri tesislerin bünyesindeki lokanta, kahvaltı salonu, açık yemek alanı, yemek terası, kafetarya, snack bar, vitamin bar, lobi gibi yerlerde verilen yiyecek-içecek hizmetlerinde yemek hizmetlerinde de KDV oranı  % 18’dir. Bunun dışındaki yerlerde verilen yiyecek-içecek hizmetleri ise genel orana tabi olacaktır.

-Her şey dahil sistem uygulayan yeme içme hizmetlerinin geceleme bedeline dahil edilerek geceleme-konaklama bedeli olarak tek bir bedel alınması ve fatura edilmesi halinde, geceleme hizmeti ile birlikte bu hizmetler de geceleme bedeli kapsamında %8 oranında KDV'ye tabi olacaktır.

-Geceleme hizmet bedelinin, Kültür ve Turizm Bakanlığından işletme belgesi almış seyahat acentesi tarafından hizmeti fiilen alan kişiye aktarılmasında, aktarılan geceleme hizmeti ve buna ilişkin komisyon toplamına (% 8) KDV oranı uygulanır. Acentenin geceleme hizmetine aracılık karşılığında konaklama tesisine fatura düzenlemesi halinde bu faturada gösterilen bedel üzerinden de (% 8) KDV hesaplanır. Ancak, acentelerin müşteriye düzenlediği faturada yer alan toplam tutarın, geceleme hizmeti ile buna ilişkin komisyon ücreti dışındaki kısmı ise genel oranda KDV'ye tabidir.


-Turizm tesislerinde verilen düğün, iş toplantısı, gala yemeği vb. hizmetler idare tarafından organizasyon hizmeti kapsamında değerlendirilmekte genel oranda KDV’ne tabi olduğu vurgulanmaktadır.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

KDV Hesaplama Aracı - Kdvsi.com.  KDV Dahil değerler hesaplama sitesi. KDV dahil ve KDV hariç fiyatları hesaplayın. KDV Nasıl hesaplanır ?



 Kdv Dahil Tutar Hesaplamak için bu siteyi kullanıyorum çok detaylı ve çok basit

  KDV HESAPLAMA

Unknown dedi ki...

Ülkemizin gezilip görülecek yerleri arasında çok önemli yerlerin tanıtımında öneme sahip olan Yerel Turizm u ziyaret etmenizi öneririz. Gezilecek Yerler i ziyaret ederek birbirinden güzel gezilip görülecek yerleri inceleyebilirsiniz.

Güzel bir gezi yeri önerisi için Dünya Harikası Pamukkale Travertenleri adresini ziyaret edebilirsiniz.

Unknown dedi ki...

Çankırı Eğlence Mekanları